Keynotesprekers

Professor Dr. Nele Jacobs
Nele Jacobs is hoogleraar Levenslooppsychologie aan de faculteit Psychologie van de Open Universiteit. Zij is verantwoordelijk voor de mastervariant Levenslooppsychologie (https://www.ou.nl/levenslooppsychologie). In deze master ligt de nadruk op het begrijpen en bestuderen van de menselijke ontwikkelingspatronen gedurende de levensloop. Zowel in het onderwijs en als in het onderzoek gaat haar interesse uit naar positieve geestelijke gezondheid. Ze is ook als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Maastricht. Ze is auteur van talrijke publicaties en boekhoofdstukken en geeft lezingen en workshops. Ook is ze redactielid van o.a. Tijdschrift voor Positieve Psychologie en het handboek Positieve Psychologie.

Dr. Jacqueline A-tjak
Jacqueline A-Tjak is klinisch psychologe en supervisor VGCt. Zij is, sinds 2012, als een van de weinigen in het Nederlands taalgebied erkend als Peer Reviewed ACT Trainer. Jacqueline geeft sinds 2006 verschillende soorten cursussen in ACT. Dit doet zij met haar collega en vriendin Ingrid Postma onder de naam ACT Cursus. In 2016 werd zij erkend door de ACBS als Fellow. In 2020 promoveerde zij op ACT in samenwerking met PsyQ en de UvA (zie https://epubs.ogc.nl/?epub=j.a-tjak&k=63a28f0c-8a1b-4d90-a4ea-a48b9d05652a voor de digitale versie van haar proefschrift). Vanaf 2011 tot op heden vervult zij diverse (bestuurs) functies voor de ACBS BeNe . Zij werkt momenteel bij Skils.

Professor Dr. Steven Hayes
Steven C. Hayes is a Nevada Foundation Professor of Psychology in the Behavior Analysis Program at the University of Nevada. An author of 46 books and nearly 650 scientific articles, he is especially known for his work on “Acceptance and Commitment Therapy” or “ACT” [note to speaker: say “act” as a word, not initials] which is one of the most widely used and researched new methods of psychological intervention over the last 20 years. Dr. Hayes has received several national awards, such as the Lifetime Achievement Award from the Association for Behavioral and Cognitive Therapy. His popular book Get Out of Your Mind and Into Your Life for a time was the best-selling self-help book in the United States, and his new book A Liberated Mind has been recently released to wide acclaim. His TEDx talks have been viewed by over 600,000 people, and he is ranked among the most cited psychologists in the word.

Dr. Tim Batink (Dagvoorzitter):
Dr. Tim Batink is als Klinisch Psycholoog i.o., Groepstherapeut NVGP, Senior-schematherapeut, Supervisor VGCt en ACT-supervisor werkzaam bij het MUMC, afdeling Psychiatrie & Psychologie. Tevens is hij Assistant Professor aan de Open Universiteit, vakgroep Levenslooppsychologie. Hij heeft promotieonderzoek gedaan naar ACT; waarbij hij in samenwerking met collega’s een vragenlijst heeft ontwikkeld (de Flexibiliteits Index Test – FIT-60) en de ACT in Daily Life Training heeft ontwikkeld (een mHealth-interventie). Tezamen met Gijs Jansen schreef hij bestseller “Time to ACT: het basisboek voor professionals”. Het door Tim ontwikkelde transdiagnostische ACT-behandelprotocol (“Van Klacht naar Veerkracht”) is als eHealth-module beschikbaar via Minddistrict, Therapieland, Karify & Embloom.  In 2012 heeft hij ACT in Actie – Cursus en Opleiding opgericht en verzorgt hij sindsdien lezingen, workshops, masterclasses en geaccrediteerde ACT-opleidingen als zelfstandig docent. Vanaf 2018 is is het docententeam zich gaan uitbreiden – waarbij Anno 2021 ACT in Actie de grootste ACT-opleider in Nederland is.

Workshopronde 1:

Drs. Aline Kruit
Aline Kruit is arts, coach en ACT-docent. Zij is expert op het gebied van de gedragstherapeutische behandeling van slapeloosheid met Acceptance and Commitment Therapy. Aline schreef de volgende boeken: “Slapen is niets doen” (2018), “Eerste hulp bij beter slapen” (2019) en “Goede nacht. Lekker slapen en beter presteren bij onregelmatige werktijden” (2020). Irma Leijten is co-auteur van de twee laatstgenoemde boeken.

Drs. Sergio van der Pluijm
Sergio en Jaan schreven samen het boek Coachen 3.0, deel 3: Acceptatie en Commitment. Sergio schreef eerder deel 1 en 2 over respectievelijk Motiverende gespreksvoering en Oplossingsgericht coachen en is oprichter van Bureau Bewezen Effect van waaruit Jaan en hij laagdrempelige trainingen verzorgen in coachen met ACT.

Jaan Thiadens, MS
Jaan en Sergio schreven samen het boek Coachen 3.0, deel 3: Acceptatie en Commitment. Jaan is eigenaar van Bureau Jaan, oprichter van de Coach Cabin (een coachpraktijk op wielen) en ze geeft liefdesworkshops voor stellen, gebaseerd op ACT, bij ACTinLiefde. Vanuit Bureau Bewezen Effect verzorgt Jaan met Sergio laagdrempelige trainingen in coachen met ACT.

Drs. Marco Kleen
Marco Kleen is BIG geregistreerd klinisch psycholoog en supervisor, leertherapeut en docent van de VGCt. Hij is werkzaam bij het Centrum voor Deeltijdbehandeling van GGZ Drenthe. Daarnaast is hij mede-oprichter en oud-voorzitter van de Nederlandstalige afdeling van de Acceptance and Commitment Therapy vereniging (ACBS BeNe) en auteur van verschillende artikelen en hoofdstukken in boeken over ACT. Macro is gepassioneerd voor elke contextueel-gedragsmatige aanpak van ernstige problematiek.

Dr. Elke Smeets
Elke Smeets is doctor in de psychologie en docent positieve psychologie aan de Universiteit Maastricht. In juni 2017 publiceerde ze samen met Madelon Peters haar eerste boek “Geluk en Optimisme. Een bewezen werkzaam programma op basis van positieve psychologie”. Ze is bij de eerste lichting gecertificeerde Mindful Self-Compassion trainers in de wereld en ze verzorgt trainingen en masterclasses in binnen- en buitenland. In samenwerking met Professor Kristin Neff deed ze wetenschappelijk onderzoek naar de voordelen van zelfcompassie. Elke leidt therapeuten en andere professionals op in Acceptatie en Commitment Therapie, Positieve Psychologie en Mindful Self-Compassion. Daarnaast begeleidt ze cliënten een geeft ze supervisie in haar privé praktijk in Hasselt, België.

Workshopronde 2:

Jan Steunenberg, BSc
Jan Steunenberg werkt als POH-GGZ parttime in de huisartsenzorg. Daarnaast verzorgt hij de 5-daagse basisopleiding Acceptance and Commitment Therapy van ACT in Actie. Namens Practical ACT (zijn eigen bedrijf) verzorgt hij webinars, training en supervisie over (Focused) ACT. Jan heeft zich gespecialiseerd in Focused ACT door diverse trainingen te volgen bij Kirk Strosahl (van wie hij supervisie krijgt) en Patricia Robinson. Jan heeft de eerste Nederlandstalige Focused ACT trainingen ontwikkelt voor professionals die ACT als korte interventie willen toepassen.

Denise Matthijssen, BSc
Denise Matthijssen is werkzaam als Systeemtherapeut, Opleider en Supervisor (NVRG) en als ACT-coach/therapeut, trainer en supervisor in ACT. Ze is auteur van de boeken ACTief opvoeden, Samen ACTief in je gezin, ACT your way en ACT in balans en geeft trainingen in het gebruik van deze boeken vanuit haar eigen praktijk (www.denisematthijssen.nl). Ook is ze betrokken bij het  onderzoek naar ACT your way (RCT met subsidie van ZonMw).

Drs. Monique Bekker
Opgeleid als sociaal psycholoog, en tevens NIP geregistreerd Arbeids- en Organisatiepsycholoog, waar vanuit zij mbv ACT, cliënten begeleidt. Zij werkt tevens als ACT-opleider en lerarenopleider, geeft o.a. de training ‘ACT in Groepen’ en is auteur van boeken over groepsdynamica (zie Monique Bekker | Boom Psychologie). Ook heeft zij meegeschreven aan de praktijkrichtlijnen voor Groepspsychotherapie (zie Praktijkrichtlijnen | NVGP groepspsychotherapie.nl). Werken met groepen is voor Monique de slagroom op de taart, terwijl de (ACT)taart zelf ook al erg lekker is. Daarom verbindt zij elementen uit de groepsdynamica met de ACT zuilen, waardoor cliënten/professionals niet alleen vaardigheden leren, maar zich bewust worden van het unieke samenspel en de kracht van het verbinden in groepen. Monique is lid van de Opleidingscommissie van de ACBSBENE en werkt als zelfstandige vanuit haar bedrijf Bekker Onderwijs- en Psychologisch Advies, kortweg BOPadvies.

Dr. Roy Thewissen
Dr. Roy Thewissen is psycholoog en gedragstherapeut (VGCt). Hij is parttime werkzaam bij de afdeling pijn van de revalidatiekliniek Adelante (NL). Hier heeft hij, binnen de multidisciplinaire groepsbehandeling, het ACT-model geïntroduceerd en mede vormgegeven. Als freelancer geeft hij scholing en supervisie in ACT, Relational Frame Theory (RFT) en Klinische Gedragsanalyse in België en Nederland. Hij is voorzitter van de wetenschapscommissie van de ACBS BeNe, waar hij sedert 2015 verschillende (bestuurs)functies heeft bekleed. Hij is onder supervisie bij dr. Yvonne Barnes-Holmes waar hij zijn vaardigheden in het integreren van RFT principes in zijn experiëntieel werk met ACT, verder aanscherpt. Recentelijk heeft hij zijn kennis en ervaring verwerkt in een procesgerichte ACT behandeling van mensen met chronische pijn (of andere aandoeningen). Centraal in deze aanpak is de impact van het narratief en de levensgeschiedenis op hoe te leren leven met pijn, kortom de “de mens in het verhaal van pijn”.

Aanvullend Online Programma:

ACT-onderzoek:
– Dr. Jennifer Reijnders – Open Universiteit
– Drs. Evelyne van Aubel – KU-Leuven
– Drs. Johanne Rauwenhoff – Maastricht University
– Dr. Denise Bodden – Universiteit Utrecht
– Drs. Daniëlle van de Graaf – Tilburg University